Nainen. Kerro tarina.

 

Huom! Koronaepidemian vuoksi näytelmän ensi-ilta on siirretty syksyyn. 

______________________

Lohjan Huoneteatterin seuraava esitys pureutuu naiseuteen. Marja Koski, Minna Hakala ja Hannamaija Nikander rakentavat näytelmän kaikenikäisten naisten tarinoiden perustalle. Mitä on olla nainen tässä ajassa? Tällä historialla? Mitä kannamme mukanamme ja mihin olemme menossa? Kaikilla on tarina kerrottavanaan – jos on vain joku, joka kuuntelee.

Elämänne tarinoista koostamme tekstin, jonka herätämme eloon näyttämöllä. Toiveissamme on voimaannuttava kokemus, joka kokoaa ihmiset yhteisen aiheen äärelle. Esitys, jota ehkä rikastavat muut taiteenlajit ja josta jokainen löytää jotakin itselleen. Tarinoita tuli upea määrä ja ne ovat monipuolisia, tunteikkaita, ja ennen kaikkea eläviä – tarinoita naisen elämästä. Haluamme esittää suuret kiitokset jokaiselle, joka lähetti tarinansa (tai jopa useampia!). Otimme tarinat ja luottamuksenne nöyrinä vastaan ja talletimme tarinanne hellään huomaamme.

Sanakirjan mukaan tarina tarkoittaa kertomusta, kuvausta tai juttua. Emme asettaneet tarinoiden aiheelle, pituudelle tai sävylle rajoituksia. Tarina saattoi olla esimerkiksi lyhyt anekdootti jostakin tilanteesta, pidempi juttu kokemuksesta elämän varrelta tai pohdintaa naiseudesta. Pyysimme kirjoittamaan hyvästä tai pahasta, kevyestä tai raskaasta, oivalluksesta, kipupisteestä, hauskasta tilanteesta tai taakasta, jota kukin on kantanut harteillaan. Hetkestä, joka nosti sinut tai painoi maahan. Sinun elämästäsi. Naisen elämästä. Saimme vastaanottaa monenlaisia tarinoita. Monet  kertovat elämän vaikeista ajoista, mutta niissä elää myös toivo. Osa kutkuttelee nauruhermoja ja monessa kirjoittaja on löytänyt itsestään vahvuuden olla oma itsensä. Tarinoiden pituudet vaihtelevat neljästä ytimekkäästä sanasta useisiin liuskoihin ja mahtuu mukaan myös runomuotoa.

Kirjoitustiimimme, jossa näyttelijäkolmikkoa vahvistaa pitkän linjan harrastajanäyttelijä Eila Sarin, on työstänyt tekstiä koko alkuvuoden ja nyt maaliskuun alussa on käsikirjoituksen ensimmäinen versio valmis. Kirjoitustiimi aloitti työnsä niin, että jokainen luki ensin kaikki tarinat läpi, jonka jälkeen niistä keskusteltiin ja esiin nostettiin keskeisiä aiheita ja teemoja. Seuraavana vaiheena oli analysoida tekstejä näiden aihepiirien kautta. Lisäksi tarinoita on käsitelty esimerkiksi siitä näkökulmasta, mitkä niistä tuntuisivat luontevilta kertoa kullekin näyttelijälle tai minkä ehkä näkisi jonkun toisen esittämänä ja miksi. Jokaista tarinaa ei sellaisenaan voida yhden näytelmän puitteissa kertoa, mutta Eila, jolle varsinaisen käsikirjoituksen dramatisoiminen on langennut, on kertonut, että jokainen niistä pääsee muodossa tai toisessa esiin. Joidenkin tarinoiden sanat kaikuvat lähes sellaisinaan näyttämöllä, toiset ovat vaikuttaneet ajatuksiin, tunteisiin ja asetelmiin kohtausten taustalla. Jokainen tarina on ollut arvokas lisä projektiin.

Marja, Minna ja Hannamaija

_____________________

 

Ole hyvä ja ole yhteydessä sähköpostitse tai sosiaalisen median välityksellä, jos sinulla on jotakin kysyttävää projektista. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin. Lisäksi tarinan lähettäneiden on mahdollista liittyä mukaan postituslistalle toimittamalla meille sähköpostiosoitteensa. Tervetuloa mukaan!

lohjanhuoneteatteri@gmail.com

(Lähettämällä tarinasi meille olet antanut sen käyttöömme näytelmäprojektia varten parhaaksi katsomallamme tavalla. Tarinoita saatetaan muokata ja yhdistellä toisiinsa. Tarinan mukana mahdollisesti antamasi henkilötiedot eivät tule missään vaiheessa esiin. Tarinoista ei makseta korvausta.)

 

Lohjan Huoneteatterin Marja Koski, Minna Hakala ja Hannamaija Nikander tekevät näytelmää, joka perustuu naisten omille tarinoille. Nainen. Kerro Tarina.

Ajankohtaista:

17.9. Näytelmän tuotanto on jälleen täydessä vauhdissa ja ensi-ilta ajoittuu loppuvuoteen. Tiedotamme pian lisää!

17.3. Koronaepidemian vuoksi ensi-ilta on siirretty syksyyn.

3.3. 2020 Käsikirjoituksen ensimmäinen versio on valmis ja siirtyy pian näyttelijöiden käsiin.

10.1. Tarinoiden kerääminen on päättynyt ja niiden käsittely alkanut. Kirjoitustiimi on jo tavannut muutaman kerran. Suuret kiitokset kaikista tarinoista!

2.12. Teeilloissa mukana olleille lähti juuri yhteistä sähköpostia projektin etenemisestä! Jos olet lähettänyt tarinan ja haluat mukaan listalle, ilmoita meille sähköpostiosoitteesi erikseen.

28.11. Tarinoita kerätään vuoden loppuun saakka ja aika hupenee nopeasti, tartu siis toimeen! Jos koet aiheen löytämisen vaikeaksi, tutustu vaikka Facebookissa esiin poimimiimme teemoihin: äitisuhde, minäsuhde, lähisuhdeväkivalta tai ulkonäkö. Koskettaako joku niistä omaa elämääsi?

14.11. Kiitokset Karjalohjan Kylätalo Kehrän teeiltaan osallistuneille! Suuri kiitos myös kaikille tarinoitaan tähän mennessä lähettäneille.

4.11. Tulevilla viikoilla työryhmä kiertää paikallisten järjestöjen luona kertomassa tarinaprojektista. Laita ihmeessä vinkkiä, jos mielessäsi on taho, joka välittäisi tietoa eteenpäin omassa piirissään!

30.10. Ensimmäiset tarinat ovat jo saapuneet! Suuret kiitokset!

29.10. Tulevan näytelmän kirjoitustiimiin kuuluu myös Eila Sarin Lohjan Huoneteatterin yhteistyökumppanina.