Näin kaikki alkoi

Lohjan Huoneteatterin tarina alkoi alkuvuodesta 2017, kun Minna ja Niko esittivät Lohjan teatterin intiimissä kahviotilassa Dario Fon klassikkonäytelmää ”Avoin liitto.” Harjoitusten ja näytösten lomassa käytyjen keskustelujen pohjalta kummallakin alkoi itää idea teatterista, joka keskittyisi pienten ja intiimien näytelmien esittämiseen; niukasti lavastettuna ja lähellä katsojia. Ideana oli viedä teatteri katsojien keskelle ja murtaa ajatus siitä, että näytelmiä tulisi aina esittää etäännytettynä ja loppuun asti valaistuna sekä lavastettuna. Oli aika palauttaa hahmot ja teksti keskiöön.

Idean synnyttyä alkoi pohdinta siitä, ketkä muut mahdollisesti olisivat kiinnostuneita uuden teatterin perustamisesta ja ketkä olisivat kiinnostuneita nimenomaan huoneteatterityyppisestä toiminnasta? Lopulta valinnat olivat helppoja, ja vastaukset odotettuja. Väki oli koossa nopeasti, ja ensimmäinen tapaaminen merkitty kalentereihin.

Kokoonnuimme ensimmäisen kerran Marjan keittiössä kevättalvella 2017 ja pöydän ympärillä oli nykyään Lohjan Huoneteatterina tunnettu henkilökavalkadi. Toiminta vakiintui nopeasti nykyisen kuuden kasvon ympärille.

Lohjan Huoneteatteri ry perustettiin virallisesti 24.5.2017. Yhdistyksen jäsenistön ja hallituksen muodostavat Huoneteatterin kuusi jäsentä. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Niko Mikkonen, sihteerinä Jaakko Kivistö ja taloudenhoitajana Minna Hakala. Yhdistys ei ota uusia jäseniä, vaan toimii kuuden nykyisen jäsenensä muodostamana vahvana kollektiivina.

Alussa testasimme itseämme ja toimintaamme esiintymällä julkisesti Wirkkalan Työväenlaulajat-nimisenä kuorona. Tämä toi meitä entistä enemmän yhteen ja huomasimme, että viihdymme mainiosti keskenämme. Pohja vahvalle yhteishengellemme ja sitä kautta toiminnallemme luotiin pitkälti Työväenlaulajien kautta. Työväenlaulajat-toiminnan ohella suunnittelimme ja kehitimme konseptiamme eteenpäin. Lopulta elokuussa 2018 kaikki oli valmista toimintamme julkistamiselle. Olimme tehneet puolitoista vuotta töitä ja lopulta debyyttiesityksemme ”Ilmiöitä” markkinoinnin edistämiseksi päätimme ”tulla kaapista.”

Lohjan Huoneteatteri tuottaa teatteria nimensä mukaisesti niin huoneisiin kuin turuille ja toreillekin. Haluamme tuoda teatterin ihmisten keskuuteen, pois pyhätöistä ja temppeleistä. Teatteri kuuluu ihmisille. Kipinöivän luovuutemme ja vahvan filosofiamme takana on jokaisen näyttelijämme henkilökohtainen tarina: Vuosia ja vuosikymmeniä paikallisissa teattereissa ja muissa tuotannoissa vuodatetut hikipisarat, kovalla työllä hankittu kokemus ja sitä kautta kirkastunut näkemys yhdessä muodostavat sen graniittisen perustan, jolla Lohjan Huoneteatterin sielu lepää

Tervetuloa huoneeseen.